Hop til hovedindholdet

BørneSpecialisterne logo

Kontaktens teori og praksis - at spotte trivsel og mistrivsel


Dato og tid

Mandag d. 23. maj 2022 kl. 09:00 til onsdag d. 25. maj 2022 kl. 16:00

Tilmeldingsfrist

Fredag d. 6. maj 2022 kl. 13:00

Sted

BørneSpecialisterne, Bronzevej 11, 5250 Odense SV BørneSpecialisterne
Bronzevej 11
5250 Odense SV

Kontaktens teori og praksis - at spotte trivsel og mistrivsel


Arrangementsbeskrivelse

Kontaktens teori og praksis

At spotte trivsel og mistrivsel
 
Udvikling og trivsel er ALTID muligt!

De seneste årtiers udviklingspsykologiske forskning har i den grad været domineret af et radikalt paradigmeskift. Forskning i menneskets sociale natur har medført, at vi er relationelle væsener og følgelig stærkt kontaktafhængige. Det relationelle miljø betragtes nu som rummet for udvikling af kontaktglæde, livsmod, selvværd, socialitet, verbale kompetencer og  mestrings- og læringslyst.

En forskning, som understøttes af den neuroaffektive udvikling. Hjernen betragtes nu som det største relationsorgan og formes gennem de mange samspil, vi har med betydningsfulde andre. Desuden ved vi nu, at hjernen er plastisk, hvorfor forandring altid er mulig, naturligvis relateret til de medfødte potentialer eller følger af senskader.

Uanset arten af handicap er tilknytning til nære omsorgspersoner et essentielt udviklings- og trivselsvilkår, og forskning i tilknytningsteori har massivt dokumenteret, at et trygt tilknytningsmønster optimerer al udvikling og trivsel. 

Endelig er det muligt gennem mikrorelationsanalyser af barnet/den unge i samspil med omsorgspersoner at få et dybdegående indblik i udviklingsniveau for kontakt, neuroaffektiv funktionsniveau (Susan Harts kompasser), tilknytningsmønster og trivsel.   

Målgruppe: Ergoterapeuter, fysioterapeuter, pædagoger, lærere, audiologopæder, socialrådgivere og  psykologer, som arbejder med usædvanlige børn på alle funktionsniveauer.

Indhold/udbytte af kurset:

  • Opdateret viden om kontaktens betydning for sund udvikling, trivsel og mestring med fokus på usædvanlige børn og unge
  • Viden om at tænke relationelt, og hvorfor relationen bør betragtes som mindste analyseenhed
  • Viden om tilknytningsteori, centrale begreber og introduktion til Tilknytningslinealen, som et analyseredskab til vurdering af funktionsniveau
  • Viden om den socioemotionelle udvikling og de neuroaffektive kompasser
  • Introduktion af Trivselslinealen, som et analyseredskab til vurdering af kommunikations- og socioemotionel udviklingsniveau
  • Viden om udviklingsstøttende kontakt i teori og praksis
  • Kompetencer til at anvende små videoklip af samspil som supervisionsmetode i forældresamarbejdet og i det tværfaglige samarbejde.

Form: I undervisningen veksles der mellem teori  og praksis. Praksis illustreres gennem video.

Underviser: Jytte Birk Sørensen er Lektor i psykologi, cand. scient. soc. psych. og Marte Meo Supervisor. Har bl.a. undervist i 10 år på Aalborg Socialpædagogiske Seminarium i socialfag og psykologi. Har taget efteruddannelse som neuroaffektiv psykoterapeut (2012) ved Susan Hart og Marianne Bentzon. Driver selvstændig konsulentvirksomhed med efteruddannelse, supervision og foredrag. Se evt. www.dmmc.dk

Har uddannet ca. 800 Marte Meo terapeuter indenfor mange fagprofessioner og målgrupper. En efteruddannelse for sundhedsplejersker, lærere, pædagoger, socialrådgivere og psykologer.

Jytte Birk Sørensen er desuden fagbogsforfatter til en række bøger og artikler, som formidler samspillets betydning for menneskers sunde udvikling og trivsel. Har udviklet en Trivselslineal med afsæt i nyere relationspsykologi samt en Tilknytningslineal med afsæt i den seneste tilknytningsteoretiske forskning.

Seneste publikationer: ”Dig, mig og Os – observation og analyse af kontakt og relationer” og ”Fra Diagnoser til Udviklingsstøttende kontakt (2019).

Antal deltagere: max. 22 deltagere

Litteraturhenvisning:

”Dig, mig og Os – observation og analyse af kontakt og relationer” af Jytte Birk Sørensen (bogen er inkluderet i kursusprisen, og sendes ved tilmelding til kurset)

Desuden anbefales det at læse:

  • Artiklerne ”Når tilknytningen svigter” og Kontakt som PN medicin”, som findes på hjemmesiden: https://dmmc.dk/marte-meo-litteratur/)
  • Bogen ”Udsædvanlige børn: samspil og kommunikation med alvorligt handicappede børn” af Per Lorentzen

Power point slides bliver tilsendt nogle uger før kursusstart.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >